Blog
Oplichters op de weg!
Met de wagen op weg naar je vakantiebestemming? Dat brengt vaak wat stress met zich mee. Files, onvoorziene stops, drukte op de achterbank, … Of nog erger – een ongeval! En alsof dat nog niet genoeg is, worden sommige vakantieroutes geplaagd door het opduiken van kwaadwillenden die maar al te graag met je geld of bezittingen aan de haal gaan. Een gewaarschuwd man is er twee waard, en in dit artikel delen we dan ook graag de meest voorkomende oplichtingspraktijken.
Het is een publiek geheim – toeristen worden in het buitenland of zelfs onderweg regelmatig opgelicht. Vaak gaat het dan niet om duizenden euro’s, maar de brutale en gewiekste oplichtingspraktijken ontnemen in allerijl wel je vakantieplezier. Tijdens je rit zit je hoofd barstensvol met de hunker naar het samenzijn, plezier en amusement, en net daar weten misdadigers handig gebruik van te maken.
Vertrouw geen Ieren of Britten
De Franse gendarmerie maakt dit seizoen gewag van een weinig originele, maar helaas des te doeltreffendere diefstalmethode. Ierse of Britse dieven en dievegges doen zich voor als echte toeristen en spreken je in hun onberispelijke Engels aan met de vraag of ze wat geld kunnen lenen om het thuisfront te contacteren. Het reisgezelschap is zogezegd zonet uitgekleed door enkele gewetenloze dieven. Met een beetje financiële steun kan je hen uit hun benarde situatie helpen. Natuurlijk beloven ze je het geld zo snel mogelijk terug te storten, en het visitekaartje dat men je overhandigt boezemt vertrouwen in.
Eens het geld overhandigd is, maakt de dieverij zich snel uit de voeten. En het geleende bedrag zie je vanzelfsprekend nooit terug. Wie trapt daar nu in? De Franse gendarmerie geeft aan dat de oplichters hun rol met verve vertolken. Een veelkoppig gezelschap – moeder met kinderen, jawel! – wordt dan ook ingezet om de situatie zo echt mogelijk te brengen. Volgens onderzoek zijn de slachtoffers na afloop enkele honderden euro’s lichter.
Waak over je betaalkaarten
Ook zijn er elk seizoen meldingen van situaties waarin toeristen aangesproken worden een aankoop met hun kredietkaart te betalen, omdat de kaart die de dieven op zak hebben zogezegd geweigerd wordt. De biljetten waarmee men zwaait om je meteen terug te betalen, zijn echter vals.
Laat je niet afleiden bij het pinnen
Betaalterminals werken in het buitenland vaak net een tikkeltje anders dan in je thuisland. Laat je in elk geval nooit afleiden of ‘helpen’. Je PIN-code is immers snel meegegraaid, en wanneer je op de parking eventjes niet oplet, is de dief met je portefeuille aan de haal. Met alle gevolgen van dien.
De ‘gevallen’ portemonnee
Een lege portemonnee die gestolen ruikt te zijn en daarna achteloos op de grond gegooid lijkt. Wanneer je er voorbijloopt, kan je het niet laten om even je eigen portemonnee te checken – zit deze nog veilig in je jas of tas? Een sluwe omstaander let goed op waar je naar je portemonnee grijpt, zodat hij meteen weet hoe de zakkenrollerij het best uitgevoerd wordt.
Gestrand met ‘pech’
Gewiekst als ze zijn, doen dieven zich vaak als slachtoffer voor. Heel vaak worden daarbij ook kinderen ingezet. Terwijl jij je goed hart laat zien en de geveinsde panne helpt op te lossen, gaan medeplichtigeren aan de haal met de waardevolle spullen uit je wagen. Laat dus zeker geen smartphones, tablets of portefeuilles zichtbaar in het interieur achter. En sluit in elk geval je wagen, ook al ben je maar enkele minuten weg.
Lekke band? Let op!
Enkele jaren geleden waarschuwde de Franse politie al voor de zogenaamde Italiaanse oplichterstruc. Daarbij laten dieven bewust een of meer banden van geparkeerde auto’s leeglopen. Daarna wachten de dieven tot de bestuurder terugkeert. En die duikt dan natuurlijk meteen in de bagageruimte van de auto, zoekend naar een reserveband of reparatieset.
De dieven rekenen erop dat de wagen niet afgesloten wordt. Slachtoffers laten hun auto tijdens de zoektocht naar een reservewiel onbewaakt achter, waarna de dieven snel de auto induiken om waardevolle zaken als een telefoon, zonnebril, portefeuille of bagage te stelen.
Wat de truc precies Italiaans maakt, is onduidelijk. Maar om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze simpele truc, is het noodzakelijk om bij een lekke band eerst de auto af te sluiten en alle waardevolle spullen uit het zicht te halen of in een afsluitbaar handschoenenkastje te plaatsen.
De truc met het ei
Een klassieker. Misdadigers gooien een ei op je voorruit, waarna je in een natuurlijke reflex je ruitenwissers inschakelt. Maar zo verspreid je ‘in no time’ het vettige goedje over je hele voorruit, wat het zicht sterk vertroebelt. Je hebt dus geen andere keuze dan meteen te stoppen en uit te stappen. De dieverij rekent erop dat je de sleutels op het contact laat steken, waardoor een carjacking wel heel makkelijk wordt. Doet deze situatie zich dus voor, zorg er dan voor dat je de ruitenwissers niet inschakelt en rijd even door om verderop in alle veiligheid te stoppen.
Wees voorzienend
Het is een goed idee om voor je vertrek al je officiële documenten in te scannen – je identiteitskaart, je rijbewijs, je betaalpassen en creditcards, eventuele visums, … Druk deze documenten af en geef ze aan de thuisblijvers. Zo kan je ze te allen tijde raadplegen wanneer de originelen ontvreemd werden. Ook kan je deze scans naar jezelf mailen, om ze zo zelfs in een internetcafé weer boven water te halen.
Contant geld is altijd handig. Maar beperk het zo sterk mogelijk, én verdeel het bedrag over verschillende tassen en personen. Wanneer dan bijvoorbeeld je hand- of heuptas gestolen wordt, zit er nog altijd een pluk geld in één van je andere tassen of in een geheim ingenaaid zakje in je broek.
Tot slot
Vergeet niet dat de oplichters sluw zijn, altijd weer nieuwe tactieken bedenken en vaak in groepsverband werken. Variaties op deze technieken zijn dus denkbaar! Wees niet mensenschuw, maar gebruik je gezond verstand.