Dakdragers en dakkoffers

Welke Thule dakkoffer past op mijn auto?

U kunt elke Thule dakkoffer monteren zolang wordt voldaan aan de opgelegde normvoorwaarden. Het aanbod in type en volume van Thule dakkoffers is groot, kleuruitvoering, aerodynamica, maten, volume, laadkracht  en comfortvoorwaarden. Wij adviseren een dakkoffermodel dat past bij wat nodig is voor het vervoer, zoals speciale afmetingen en de hoeveelheid bagage. Op onze website kunt u alle Thule dakkoffers vergelijken.

Hoe snel kan ik rijden met mijn dakkoffer of drager?

Zoek daarvoor de aanbevolen snelheden en andere verkeersregels voor een bepaald land op. We adviseren  voor onze dragers en dakkoffers de norm van de maximale snelheid van 130 km/uur.

Kan ik mijn drager of dakkoffer van Thule gebruiken op onverharde wegen?

Onze producten zijn niet goedgekeurd voor gebruik op onverharde wegen. Pas uw snelheid aan de weg en de vervoerde lading aan. Controleer regelmatig of de lading nog goed vastzit.

Kan ik mijn fietsendrager of dakkoffer van Thule wel gebruiken op dakdragers die niet van Thule zijn?

U kunt de fietsendrager/dakdrager monteren als de allesdrager die niet van Thule zijn en wanneer deze uitgerust zijn met een T-track waarop een T-trackadapter van 20 mm breed past. Wij adviseren u langs te komen met uw dakdragers in onze store zodat wij u de beste adapter kunnen adviseren.

Heb ik echt een dakdragers nodig om een dakkoffer op mijn auto te zetten?

Ja. Een dakdrager is nodig om een dakkoffer erop te monteren. Thule-dakkoffers passen standaard op de dakdragers Thule SquareBar, Thule AeroBar en Thule WingBar. Als u de allesdragertypes Thule SlideBar en Thule Professional gebruikt, is gebruik van T-trackadapters verplicht. Thule-dakkoffers passen standaard ook op heel veel andere types dakdragers. In de montage-instructies van de dakkoffer in kwestie staan de beperkingen van de stang-afmetingen voor het standaard montage-systeem van de Thule dakkoffers.

Hoe rijd ik veilig met een gemonteerde dakkoffer?

Een dakkoffer betekent niet alleen veel meer ruimte. Het betekent ook dat uw rijstijl moet worden aangepast aan de nieuwe omstandigheden die samengaan met de vergroting in hoogte en gewicht van de auto. De auto zal sterker reageren op zijwind. Controleer of de dakkoffer en allesdragers juist bevestigd zijn op de auto – in het bijzonder bij lange reisafstanden. Wanneer er geen snelheidsbeperking geldt, wordt een maximale snelheid van 130 km/u aangeraden. Een volle koffer zorgt voor een verschuiving in het zwaartepunt die leidt tot een veranderd gedrag in bochten en bij het remmen. De hoogte van het voertuig neemt tot 60 cm toe! Denk hieraan bij het rijden door of in garages, carports, ondergrondse parkeergarages, gelimiteerde hoogte tol/péage doorgangen of bij verlaagde bruggen!

Hoe laad ik een dakkoffer?

Laad altijd eerst de zware objecten zo veel als mogelijk in het midden om het gewicht van de belasting op de allesdragersen de auto te centraliseren. Zorg ervoor dat de dakkoffer ten allen tijde dicht kan, om storing in de vergrendeling te voorkomen. Het toegestane totaalgewicht voor het voertuig mag nooit overschreden worden. Neem de maximale dakbelasting zoals voorgeschreven door de fabrikant van de auto, in acht. Alle bagage dient vastgezet te worden om te voorkomen dat deze gaat bewegen. Gebruik speciale skihouders en banden. Maak ski's en snowboards altijd vast aan de skihouders met de voorkanten naar de achterzijde gericht. In de zomer kunnen de skihouders gebruikt worden als compartimentverdelers. Deze voorkomen dat objecten gaan schuiven en zijn altijd handig, bijv. voor het scheiden van schone en vuile spullen. Zorg ervoor dat bagage die niet vochtig mag worden, extra beschermd wordt (bijv. door deze in plastic zakken of beschermtassen te doen).

Hoe zit het met het dakkoffer onderhoud?

De dakkoffer moet goed worden schoongemaakt en onderhouden, Zeker tijdens de wintermaanden. Gebruik hiervoor alleen een oplossing van water en een zacht schoonmaakmiddel zonder alcohol-, chloor- of ammoniakadditieven, die het oppervlak van de dakkoffer kunnen beschadigen. Gebruik geen cockpitsprays om de koffer te reinigen. De sloten moeten geregeld worden gesmeerd met een smeermiddel in sprayvorm (let erop dat er geen smeermiddel op het kunststof oppervlak belandt).

Op welke speciale zaken moet worden gelet bij gebruik van een dakkoffer?

– De hoogte van het voertuig kan tot wel 70 cm toenemen (afhankelijk van de gebruikte dakdragers)
– Let op bij lage doorgangen in garages, carports, toegang tot parkeerplaatsen, laaghangende obstakels in het algemeen, laaghangende takken, etc.!
– Er kan windgeruis ontstaan.
– Bij gebruik van een carwash moeten de dakkoffer en dakdragers er eerst afgehaald worden.
– Uit het oogpunt van brandstofbesparing kunnen de dakkoffer en dakdragers er altijd afgehaald worden als ze niet worden gebruikt.
– Ter voorkoming van overmatige opwaartse druk dient de dakkoffer parallel aan de rijrichting te worden gemonteerd, en niet in een hoek.
– Als in de instructies van de fabrikant van het voertuig niet staat aangegeven dat het niet is toegestaan en als het overeenkomt met de specificaties van het voertuig, moet de afstand tussen de dwarse stangen van het rek zo groot mogelijk zijn, maar nog steeds binnen de afstelmogelijkheden van het verstelbare montagesysteem. Merk op dat veranderingen (bv. extra boorgaten) aan het montagesysteem van de dakkoffer niet zijn toegestaan.

Welke afstand tussen de draagstangen moet ik aanhouden?

Wanneer er in de montage instructies geen melding wordt gemaakt van een aan te houden afstand, dan kunt u de afstand van 700mm aanhouden.

Hoe groot is de maximale belasting van het draagsysteem?

De maximale toegelaten belasting, zoals aangegeven in de montage-instructies, mag niet worden overschreden. Deze is echter steeds ondergeschikt aan de maximale toegelaten belasting zoals aanbevolen door de autoconstructeur zelf. De laagste van beide waarden zal van toepassing zijn. Max. toegelaten belasting = gewicht van het draagsysteem + gewicht van eventuele gemonteerde accessoires + gewicht van de lading zelf.

Hoe dient de lading bevestigd te worden?

De lading mag de breedte van de draagstangen niet overschrijden, moet altijd gelijkmatig over de lastdrager en met een zo laag mogelijk zwaartepunt verdeeld worden. Alle losse of verwijderbare delen van de lading, zoals fietszitjes, pompen, vinnen enzovoort moeten verwijderd worden vóór het laden. De belasting moet grondig worden beveiligd. Elastische riemen mogen niet worden gebruikt. De bevestiging van de lading moet na een korte afstand worden gecontroleerd, en daarna met passende tussenpozen. Span de spanriemen extra aan wanneer dat nodig is. Controleer altijd of de lading veilig is bevestigd!

Hoe zit het met het onderhoud van mijn lastdrager?

Controleer en vervang versleten of defecte onderdelen. De lastdrager moet altijd worden schoongemaakt en onderhouden, vooral in de winter. Schroeven, moeren en sloten (indien aanwezig) moet worden gesmeerd met regelmatige tussenpozen. Wanneer niet in gebruik, moet het product worden verwijderd van het voertuig. Wanneer het product is verwijderd, moeten alle losse onderdelen veilig worden opgeslagen.