Blog

Nog steeds hoog risico op brand en extreme temperaturen in het zuiden!

Nog steeds hoog risico op brand en extreme temperaturen in het zuiden!

De aanhoudende droogte en hoge temperaturen zorgen ervoor dat de meteorologische dienst Météo-France nog steeds voor een risico op ‘erg hoog brandgevaar’ in het zuiden van het land waarschuwt. De sterke mistral- en tramontane-winden wakkeren het gevaar enkel aan.

Concreet gaat het verhaal over de regio’s Occitanië en Corsica, maar ook de Provence blijft niet gespaard van bosbranden. Het kwik flirt al enkele dagen met een veertigtal graden, waardoor alles erop wijst dat een warmtegolf zich voor enkele dagen op het zuidoostelijke deel van het land zal nestelen.

Jammer genoeg kent Frankrijk het klappen van deze zweep al – al in juni en medio juli kampte het land dan ook met meerdere bosbranden, onder andere in Gironde. Deze warmtegolven eisten een slordige 21.000 hectare bos op. De verwachte golf is de vijfenveertigste (!) warmtegolf die sinds 1947 opgetekend zal worden. Daarnaast is het de derde meest intense en de vijfde langste.

Dreigt er een bosbrand op je vakantiebestemming?

Via het European Forest Fire Information System kan je steeds actuele en betrouwbare informatie over natuurbranden in Europa raadplegen. Deze tool ondersteunt de diensten die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van bossen tegen bosbranden in de Europese Unie en haar buurlanden.

Wanneer er een bosbrand woedt in een gebied dat in de buurt van je vakantiebestemming ligt, houd je best meerdere keren per dag het nieuws in de gaten. Als je de taal spreekt, probeer dan de lokale berichtgeving op de radio of televisie te volgen. Zo zit er geen vertraging of ruis op de informatie.

Komen de bosbranden steeds dichter en twijfel over je veiligheid, zoek dan contact met je hotel- of campingmedewerkers. Ook kan je terecht bij de lokale autoriteiten. Boekte je je reis via een reisorganisatie? Dan kunnen ook zij helpen. Wanneer je nog moet afreizen, kan elk van deze aanspreekpunten je voorzien van de meest actuele informatie. Ook weten ze als geen ander of het nog veilig is. Kom je met de auto, dan kunnen ze je waarschijnlijk ook vertellen welke route je moet nemen om de brand of afgesloten wegen te ontwijken.

Een gewaarschuwd man …

Check bij aankomst steeds de vluchtroutes van je verblijf. Wanneer je de situatie niet vertrouwt, kan je alvast een soort ‘vluchttas’ klaarzetten. Stop er je identiteitsbewijs, portefeuille, smartphone en lader, eventuele medicijnen en je autosleutel in. Ook de contactgegevens van je verzekeraar en wat extra rantsoen voor onderweg zijn welkom.

Evacueren! Wat nu?

Richt je in elk geval tot de lokale autoriteiten en volg hun aanwijzingen. Omdat natuurbranden erg grillig zijn en zich snel kunnen verspreiden, bestaat het risico dat je plots vlakbij een onverwachte brand bevindt. Loop in dat geval dan haaks op de richting waar de brand vandaan komt. Aan de richting van de rook kan je zien waar de brand zich naartoe voortbeweegt. Komt de brand uit het zuiden, loop dan oost- of westwaarts, en bij voorkeur richting een openbare weg, bebouwde kom, een beek of een plek met weinig begroeiing. Bel meteen het alarmnummer.

Wat met de verzekering?

Dit hangt sterk af van je polis en de situatie. De kleurcode van je vakantieland bepaalt in sterke mate de mate van tussenkomst van je verzekering. Zo bieden niet alle reisverzekeraars een maximale dekking als je naar een gebied met een oranje of rode code reist. Verandert de kleurcode tijdens je verblijf, kan je wèl bij je verzekeraar terecht.

Wanneer je door bosbranden niet op je vakantiebestemming kan komen of wanneer je accommodatie verwoest is, kan je een beroep doen op je annulatieverzekering. Als je die afsloot, natuurlijk! De verzekeraar vergoedt in dat geval de eventuele annuleringskosten. Of je boekt een andere vakantie. Controleer bij je verzekeraar zeker vooraf welke kosten je vergoed krijgt.