Blog

Op hotel en slachtoffer van diefstal … Wat nu?

Op hotel en slachtoffer van diefstal … Wat nu?

Reizen doe je liefst zo zorgeloos mogelijk. De enkele vierkante meters die je in je zorgvuldig uitgekozen hotel ter beschikking krijgt, acht je waarschijnlijk dan ook snel veilig. Maar soms slaat het noodlot toe en ontvreemden grijpgrage handjes je smartphone, je tablet, je laptop, juwelen, geld, … Of die ruimte waar de vriendelijke receptionist je bagage op de dag van je vertrek stockeert blijkt dan toch niet zo veilig … Natuurlijk zijn het maar spullen, maar niets zo vervelend als een onveilig gevoel in je tijdelijke verblijfplaats.

Het hotel is verantwoordelijk

Zijn er inbraaksporen? Dan is het hotel aansprakelijk. Sluit dus steeds de deur wanneer je hotelkamer betreedt of verlaat. Zonder inbraaksporen is het quasi onmogelijk om de diefstal te verhalen op de hotelier.

Bewaar je waardevolle spullen ook steeds in het kluisje op de kamer. Toegegeven, die dingen zijn niet onfeilbaar. Maar de gelegenheidsdief schrik je er alvast mee af. Daarnaast is het een goed idee om een lijst of inventaris van de meegenomen spullen op te stellen, gedocumenteerd met foto’s. Doe dit vóór je vertrekt.

Schakel bij een inbraak in elk geval steeds de hulp van de politie in. Zo is er alvast een schriftelijke neerslag van de feiten. Dat vermijdt eventueel gebakkelei met de verzekeringen achteraf.

Sluit een reis(goed)verzekering af

Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen kan je een beroep doen op de diefstalwaarborg van je brandverzekering. Je moet het maar weten! Vanzelfsprekend moet de politie dan wel inbraaksporen vaststellen.

Graag geven we nog één gouden tip – sluit een goede reis(goed)- of bagageverzekering af. Ga samen met je makelaar na welk pakket bij jou en je reis en reisgewoontes past. Zo’n verzekering loont wanneer je meerdere keren per jaar op vakantie trekt of duurdere spullen meeneemt en treedt ook op wanneer de luchtvaartmaatschappij je bagage verliest. De erin vervatte annulatie- of bijstandsverzekering bieden extra gemoedsrust.

Niet voor tenten, caravans en wagens!

Let op – verblijf je in een tent of caravan? Dan is een eventuele diefstal je eigen verantwoordelijkheid. De brandverzekering geldt namelijk enkel voor een zogenaamd ‘duurzaam vakantieverblijf’. Berg je dure spullen daarom in je wagen op. Hoewel ze ook daar niet verzekerd zijn, zitten ze daar net iets veiliger.

Moet het écht mee?

Tot slot … Laat dure spullen die je nauwelijks nodig hebt gewoon thuis – moet die dure iPad Pro echt mee op vakantie? Misschien is die afgedankte tablet in die ene lade al voldoende!